فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال هفتم شماره 28 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال هفتم شماره 28 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 9
  • حسینعلی رحمتی * صفحات 11-36
    فضای مجازی در جایگاه یک رسانه و عضو جدایی ناپذیر خانواده ها، ازنظر اخلاقی دارای کارکردی دوگانه است و براساس قوت و ضعف آگاهی اعضای خانواده در استفاده از آن، می تواند بستر شکل گیری فضائل یا رذائل اخلاقی شود. مقاله حاضر با بررسی تاثیرات اخلاقی ضعف سواد خانواده در استفاده از این فضا کوشیده است مهم ترین آسیب هایی را که از این رهگذر دامن گیر خانواده (به طور کلی) یا والدین و فرزندان (به طور خاص) می شود، شناسایی کند.
    یافته های این تحقیق بیانگر آن است که این آسیب ها از دستیابی به اهدافی که برای تشکیل نهاد خانواده تعریف شده است، جلوگیری می کند. برای تبیین بهتر مبحث، بعد از تعریف مفاهیم اصلی، ضمن بیان اهمیت خانواده و سواد رسانه، برخی از پیامدهای اخلاقی ضعف سواد رسانه تبیین می شود. در پایان، راهکارهایی برای رفع این پیامدها ارائه می گردد و به برخی از مشکلاتی که در پی تاثیرگذاری آن ها بروز می یابد، اشاره می شود. روش تحقیق، تحلیلی و کاربردی و تا حد امکان مبتنی بر اندیشه های اخلاقی اسلام است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه، فضای مجازی، اخلاق در فناوری اطلاعات، خانواده، اخلاق کاربردی اسلامی
  • اعظم پرچم، آسیه علی بالایی صفحات 37-60
    در قرن اخیر، استفاده گسترده از فضای مجازی، مانند شبکه های اجتماعی، امری اجتناب ناپذیر است؛ ازاینرو، برای جلوگیری از بروز آسیبهای اجتماعی این شبکه ها، فرهنگ سازی مناسب و آموزش استفاده صحیح از آن ها مهم است. ضعف سواد رسانه ای خانواده در استفاده از فضای مجازی، موجب بروز مشکلاتی چون سوءظن و بدبینی، تشویش و اضطراب، بی اعتمادی و نابودی روابط خانواده میشود.
    بنا بر نظر شهید صدر، استفاده کاربردی از آیات، بر شناخت نیازها و سوالهای روز مبتنی است و رسالت اسلام و قرآن، پاسخگویی به این سوال ها و رفع نیازهای روز است.
    پژوهش حاضر سعی دارد، نخست مشکلات خانواده ها را در عرصه فضای مجازی شناسایی کند و سپس، به راهکارهای اخلاقی قرآن در این باره بپردازد. صداقت، ایمان، تقوا و توکل میتواند صله رحم و فرهنگ ارتباط خانواده ها را در فضای حقیقی غنی سازد و برخی مشکلات فضای مجازی چون حرمت شکنی، غیبت، تهمت و بدزبانی را رفع کند. این هدف با توجه به آیات قرآن و تفسیر عملی آن ها در احادیث و سیره (در داستان های انبیاء، ائمه و اولیای الهی) محقق میشود.
    کلیدواژگان: قرآن، سواد استفاده از فضای مجازی، فضای مجازی، اخلاق، خانواده
  • علیرضا فجری، محمد مهدی فجری صفحات 61-84
    با اینکه زمان زیادی از راهیابی فضای مجازی به جامعه ایران نمی گذرد، این فضا تمام جامعه را به خود وابسته کرده است؛ از دولت و موسسات گرفته تا همه اقشار جامعه. فضای مجازی که زندگی دوم نیز نام گرفته است، در کنار کارکردهای متنوع و فواید پرشمار، آثار مخربی نیز دارد. این آسیب ها به ویژه در برخی از ساحت های آن همچون شبکه های اجتماعی، بازی های رایانه ای، اینترنت و... نمود بیشتری دارد و خانواده ها را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
    در این نوشتار می کوشیم ضمن برشمردن مهم ترین آسیب های فضای مجازی، برخی از راهکارهای صیانت از خانواده در برابر آن ها را بیان کنیم تا خانواده ها بتوانند با استفاده از این راهکارها از آثار مخرب آن بکاهند.
    کلیدواژگان: نهاد خانواده، فضای مجازی، اینترنت، آسیب های فضای مجازی
  • عباس زمانی، فائزه تقی پور صفحات 85-108
    این پژوهش با هدف بررسی تجارب مادران درباره آسیب های اخلاقی و خانوادگی استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در میان فرزندان پسر شهر اصفهان انجام شده است. روش این پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی است و مشارکت کنندگان، دوازده نفر از مادرانی بودند که فرزندان پسر آن ها از شبکه های اجتماعی بسیار استفاده می کردند. مشارکت کنندگان با نمونه گیری هدف مند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند و اطلاعات آن ها از طریق مصاحبه عمیق جمع آوری و به روش کلایزی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته های این پژوهش عبارت است از: «تضعیف باورها و اعتقادات مذهبی»، «کم اهمیت شدن مفهوم حجب و حیاء»، «بی اعتنایی به رعایت حدود ادب و احترام»، «تسهیل ارتباط با جنس مخالف»، «دسترسی به تصاویر و مطالب مستهجن و غیراخلاقی»، «ترویج دروغ و پنهان کاری»، «افزایش خشونت»، «قانون گریزی»، «انزواطلبی و کاهش تعاملات اجتماعی»، «تهدید سنت ها و آداب و رسوم»، «تنوع طلبی و رشد مصرف گرایی»، «دورشدن از زندگی واقعی»، «تغییر در ظاهر و پوشش»، «علاقه مندی به فرهنگ غربی و زندگی در غرب» و «به وجود آمدن شکاف نسلی».
    یافته ها نشان داد پسران نوجوان و جوان به دلیل استفاده بی رویه از شبکه های اجتماعی مجازی با آسیب هایی مواجه می شوند که در صورت بی توجهی به این آسیب ها و تهدیدها، بنیان خانواده و نهادهای اجتماعی نیز به خطرخواهد افتاد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، شبکه های مجازی، آسیب های اخلاقی، آسیب های خانوادگی
  • علی اکبر شاملی * صفحات 109-130
    فراگیر شدن شبکه های اجتماعی و دسترسی آسان به آن ها موجب بروز آسیب های زیادی در نهاد خانواده شده است. برخی از این آسیب ها مستقیما بر فرزندان تاثیر می گذارند که از آن جمله می توان به کلاه برداری، هک، ارتباط با افراد ناسالم، ارتباط با جنس مخالف و... اشاره کرد. خانواده ها وظیفه دارند در حد امکان با دور نگه داشتن فرزندان خود از این آسیب ها، امنیت آنان را فراهم کنند، گاهی این وظیفه، سرپرستان را ملزم می کند اطلاعات و ارتباطات فرزندان خود را بدون اجازه آن ها رصد کنند. البته این نوع نظارت، نقض حریم خصوصی فرزندان است. رعایت مرزبندی حریم خصوصی از یک سو و حفظ امنیت و آرامش خانواده ازسوی دیگر، موجب شده تا میان این دو وظیفه، یعنی حفظ امنیت خانواده و نقض نکردن حریم خصوصی، تعارض ایجاد شود. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با رجوع به منابع اصیل اسلامی، در پی پاسخ به این سوال است که اصل اهم نسبت به مهم در این مسئله کدام است و وظیفه خانواده چیست؟
    درنهایت، با تمسک به تقدم امر دارای مصلحت بیشتر و با توجه به اینکه حفظ امنیت فرزندان و خانواده با اهداف اخلاقی و حفظ آبروی افراد مطابقت بیشتری دارد، حفظ امنیت خانواده، اصل اهم شناخته شد.
    کلیدواژگان: خانواده، اخلاق، آسیبهای شبکه های اجتماعی، نظارت بر فرزندان، امنیت خانواده
  • منصور دهقان منشادی، رسول نظری صفحات 131-159
    امروزه مصرف کالاهای فرهنگی از مهمترین زمینه های فعالیت در حوزه سبک زندگی به شمار میرود. هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی مناسب برای استفاده خانواده از فضای مجازی و سایبر است. برای تدوین این الگو و به دست آوردن داده هایی متناسب با موضوع مطالعه، از روش کیفی نظریه داده بنیاد استفاده شده است. شرکتکنندگان در پژوهش حاضر، صاحب نظران و متخصصان حوزه اخلاق و خانواده بودند که با نمونه گیری نظری برای مصاحبه نیمهساختاریافته و اکتشافی انتخاب شدند و مصاحبه ها تا رسیدن داده ها به اشباع نظری ادامه یافت. اعتبار یافته ها با روش های تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار و مصاحبه های آزمایشی تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد.
    نتایج پژوهش گویای آن است که 335گزاره مفهومی اولیه با 17 مقوله اصلی و 49 مقوله فرعی در قالب ابعاد شش گانه مدل پارادایمی شامل: موجبات علی (3 مقوله)؛ پدیده اصلی (فضای مجازی و سایبر)؛ راهبرد (2 مقوله)؛ ویژگی های زمینهای (6 مقوله)؛ شرایط محیطی (4 مقوله)؛ و پیامد (2 مقوله) شناسایی شدند. یکپارچهسازی مقوله ها بر مبنای روابط موجود میان آنها، مدل پارادایمی را شکل داد که الگوی مناسب را برای استفاده خانواده از فضای مجازی و سایبر ارائه میکند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سواد خانواده، فضای مجازی و سایبر، مدل پارادایمی، نظریه داده بنیاد
  • سید مهدی سلطانی رنانی * صفحات 161-183
    انسان موجودی اجتماعی است و به همین دلیل، از برقراری ارتباط با دیگران ناگزیر است؛ به طوری که برقراری روابط اجتماعی از نیازهای فطری بشر به شمار می رود. ازجمله عرصه های ارتباطی انسان در اجتماع، فضای مجازی و اینترنت است؛ به گونه ای که اینترنت به منزله نماد بارزی از فناوری اطلاعات و ارتباطات در دنیای کنونی، به ویژه در خانواده ها، جایگاهی خاص پیدا کرده و فارغ از مرزبندی های اخلاقی رواج یافته و دست یابی به اطلاعات مسموم و غیراخلاقی را بدون هیچ گونه نظارت و محدودیتی آسان کرده است. درواقع، گسترش اینترنت و نفوذ سریع آن در خانواده ها، معضلات جدی بسیاری را در پی داشته است. بنابراین، برای پیشگیری از گسترش پیامدهای منفی اینترنت و نیز آگاهی از آسیب های آن در خانواده لازم است راهکارهای اخلاقی مقابله با آسیب های بافتی (ذاتی) اینترنت در این نهاد اجتماعی بررسی شود. مهم ترین این راهکارها عبارتند از: استفاده هدفمند و منطبق بر قواعد و اصول اخلاقی از اینترنت، نظارت اخلاقی بر فرزندانی که زیاد از اینترنت استفاده می کنند، تبدیل تهدیدهای اخلاقی به فرصت ها و ارزش ها، توجه خانواده ها به خلوت حقیقی و خودآگاهی، زنده نگه داشتن یاد خدا و ترویج آن در نهاد خانواده، توجه به سلامت جسمی، روحی و اخلاقی خانواده ها، اهمیت دادن به زندگی حقیقی و ترویج ارزش های سبک زندگی اسلامی با رویکرد و رفتارهای اخلاقی.
    نگارنده در این مقاله کوشیده است به شیوه کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی راهکارهای یادشده را تبیین کند. هدف از بررسی این راهکارها، ارتقای ارزش های اخلاقی در نهاد خانواده و افزایش آگاهی خانواده ها در استفاده از فضای مجازی، به ویژه اینترنت، در جامعه اسلامی است.
    کلیدواژگان: خانواده، اینترنت، ارزش های اخلاقی، راهکارهای مقابله با آسیب های اینترنتی
  • مجید امیری، ستاره موسوی صفحات 185-207
    پژوهش پیش رو، نقش عوامل خانوادگی در آسیب های فضای مجازی را بررسی و با توجه به آموزه های اسلامی، راهکارهایی برای رفع این آسیب ها ارائه کرده است. برای گردآوری داده ها از روش توصیفی، از نوع پیمایشی، استفاده شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای است که متخصصان و چند تن از استادان مجرب، روایی صوری و محتوایی آن راتایید کرده اند. جامعه آماری تحقیق، همه دبیران دینی و عربی، مشاوران و مربیان پرورشی ناحیه چهار آموزش و پرورش اصفهان را که در سال تحصیلی95- 94 مشغول به کار بوده اند، دربرمی گیرد. بر اساس فرمول حجم نمونه، 85نفر از آن ها به طور تصادفی برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که 92/0 محاسبه گردید و تجزیه و تحلیل آن با نرم افزار آماری spss19 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد آسیب ناشی از تمام عوامل آسیب زا، بالاتر از سطح متوسط است.
    کلیدواژگان: خانواده، آسیب شناسی، تربیت، نوجوان، جامعه، فضای مجازی
  • فرشته حاج محمدی، سمیرا حاج محمد صفحات 209-224
    این مقاله بر آن است تا برخی از تاثیرات اخلاقی استفاده از فضای مجازی را بر پیوند زناشویی و روابط فرزندان در خانواده برشمارد. بدین منظور، ابتدا تاثیرات اخلاقی فضای مجازی با روش کتابخانه ای و به طور توصیفی- تحلیلی تبیین و سپس پیامدهای آن بر روابط زناشویی و فرزندان در خانواده بررسی شد.
    یافته ها نشان داد در کنار مزایای فضای مجازی، معایبی نیز وجود دارد. نداشتن آگاهی کافی درباره فضای مجازی میتواند آسیبهای اخلاقی زیادی را برای خانواده و روابط اعضای آن در پی داشته باشد. مطالعات بیانگر آن است که میان استفاده از فضای مجازی و آسیب ارزشهای خانوادگی رابطه وجود دارد؛ به گونهای که فضای مجازی موجب تغییراتی در گفتار، رفتار و اخلاق نسل جدید شده است. هرچه میزان استفاده از شبکه های مجازی در خانواده بیشتر باشد، تعاملات خانوادگی کمتر می شود و سرمایه اجتماعی پیوند خانوادگی رو به زوال میرود. امروزه با ظهور فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین در فضای مجازی و حقیقی، حریم زندگی خصوصی ازنظر اخلاقی به مخاطره افتاده است. نتایج پژوهش نشان داد این تهدید میتواند آسیب هایی جبران ناپذیر به جنبه های مختلف نظام خانواده وارد کند. شماری از این آسیب ها عبارتند از: تضعیف نقش خانواده به منزله مرجع، کاهش ارتباط والدین با فرزندان، بی اعتمادی زوجین به یکدیگر، دروغگویی، افزایش فاصله عاطفی و روحی زوجین و اعضای خانواده از یکدیگر، افزایش طلاق و هنجارشکنی های اخلاقی، ترویج عشق های مجازی، بی توجهی به مسئولیتها، تضعیف ارزشهای اخلاقی، افزایش ارتباطات نامشروع و...
    کلیدواژگان: فضای مجازی، اخلاق، ارزشهای خانوادگی، روابط زناشویی، حریم زندگی خصوصی
|
  • Hossein Ali Rahmati * Pages 11-36
    Cyberspace as an integral part of the media and an integral part of the family has a dual function in terms of ethics and, based on the strength and weakness of family member's awareness of its use, can be a platform for the formation of ethical virtues or ethics. The present paper, by examining the ethical effects of the weakness of family literacy in the use of this space, has attempted to identify the most important harm that may be caused by the family (in general) or parents and children (in particular). The findings of this study indicate that these injuries prevent the achievement of goals defined for the formation of a family institution. In order to better explain the topic, after defining the main concepts, while expressing the importance of family and media literacy, some of the moral consequences of the weak media literacy are explained. In the end, solutions to these consequences are presented, and some of the problems that are to be addressed will be addressed. The research methodology is analytical and applied as much as possible based on the ethical thoughts of Islam.
    Keywords: media literacy, virtual space, ethics in information technology, family, Islamic ethics
  • Azam Parcham, Asiyeh Ali Balaie Pages 37-60
    In the last century, the widespread use of cyberspace, such as social networks, is inevitable; hence, it is important to ensure proper culture and training in order to prevent social damage to these networks. The lack of family media literacy in using cyberspace is causing problems such as suspicion, pessimism, anxiety, distrust, and the destruction of family relationships. According to Shahid Sadr, the practical use of Quranic verses is in recognizing the needs and questions of the time and the mission of Islam and the Quran is to answer these questions and meet the needs of people of the time. The present research tries to first identify the problems of families in the field of cyberspace, and then address the moral solutions of the Quran in this regard. Honesty, Faith, Piety and Trust can enrich the socializing and the culture of communicating the families in the real environment and solve some of the problems of cyberspace such as harassment, absenteeism, slander and misery. This goal is achieved by observing the verses of the Quran and their practical interpretation in Hadith and Sīra (in the stories of the prophets, the Imams and the divine).
    Keywords: Quran, Literacy, Virtual Space, Cyberspace, Ethics, Family
  • Alireza Fajri Muhammad Mahdi Fajri Pages 61-84
    Although it is not a long time since the cyberspace reached Iranian community, this space has depended on the entire community, from government and institutions to all sectors of society. Cyberspace, also known as Second Life, has a devastating effect, along with a variety of features and numerous benefits. These injuries are particularly acute in some of its areas, such as social networks, computer games, the Internet, and so on, and has faced many problems for families. In this paper, we try to highlight the most important damage to this space, to describe some solutions to family protection against virtual space damage so that families can reduce their destructive effects using these strategies.
    Keywords: Family, cyberspace, Internet, cybercrime damage
  • Faezeh Taghipour, Abbas Zamani Pages 85-108
    The aim of this study is to investigate the experiences of mothers about moral and family harm using virtual social networks among male sons of Isfahan. The methodology of this research is qualitative and of phenomenological type, and the participants were twelve mothers whose sons used to use social networks. The participants were selected by purposeful sampling and were selected using a sculptural method. Their information was collected through a deep interview and analyzed in a quantitative way. The findings are "undermining religious belief," "lowering the concept of modesty and Haya," "disregard for the limits of civility", "facilitate communication with the opposite sex", "access to images and pornography and non- ethics "," propagating lies and secrecy "," escalation of violence "," lawlessness "," isolation and reduced social interactions "," threat traditions and customs "," diversity and growth of consumerism "," away from real life. " , "Change in appearance and coverage", "interest in Western culture and living in the West" and "the emergence of a generation gap".
    Keywords: Cyberspace, Social Networking, Virtual Networks, Ethical Damage, Family Violence
  • Ali Akbar Shameli * Pages 109-130
    The widespread social networking and easy access to them has caused many damages to the family. Some of these injuries directly affect the children, including fraud, hacking, communication with corrupt people, contacting the opposite sex, etc. Families are duty-bound to keep their children safe from their harm by providing them with security, sometimes this task requires supervisors to secretly monitor their children's information and communications. Of course, this kind of monitoring is a violation of the privacy of the children. Observing the demarcation of privacy on the one hand and preserving the security and safety of the family on the other, has led to conflicts between these two duties, family safety and non-violation of privacy. This article, through descriptive-analytical method and referring to valid Islamic sources, seeks to answer this question, i.e. which principle is the most important one to follow and what is the task of the family in facing this dilemma? Ultimately, with the priority of the issue, it is more expedient to take into account the fact that maintaining the safety of children and the family is more in line with ethical goals and maintaining the dignity of the people.
    Keywords: Family, Ethics, Social network damage, Child Supervision, Family Safety
  • Mansur Dehghan Menshadi, Rasul Nazari Pages 131-159
    Today the consumption of cultural products is one of the most important aspect of life style. The purpose of the present study is to develop a proper pattern for the family usage of cyberspace. The qualitative method of data theory has been used to formulate this pattern and to obtain data tailored to the subject of the study. The participants in this study were experts in the field of ethics and family who were selected through theoretical sampling for semi-structured interviews and explorations, and interviews continued until the data arrived at theoretical saturation. Validity of the findings was confirmed by the member's matching methods, peer review and interviews. For analyzing data, open source, axial and selective coding were used. The results of this research shows that 335 initial conceptual propositions with 17 main categories and 49 sub categories in the form of six dimensions of the paradigmatic model including: Ali (3 categories); main phenomena (cyberspace and cyber); strategy (2 categories); Fields (6 categories); Environmental conditions (4 categories); and Outcome (2 categories) were identified. The integration of the categories based on the existing relationships among them created a paradigmatic model that provides a suitable pattern for family use of cyberspace and cybernetics.
    Keywords: lifestyle, family literacy, cyberspace, cyber, paradigm model, data base theory
  • Seyyed Mehdi Soltani Renani * Pages 161-183
    Man is a social being; therefore, he is abliged to communicate with others, so that the establishment of social relations is one of the innate human needs. Among the areas of human relations in society, cyberspace and the Internet; Bhgvnhaykh Internet as an conspicuous symbol of ICT in today's world, especially in families, a special place has found and regardless of frontiers moral spread and access to information, poisoned and immoral Easy without any supervision and restriction. Indeed, the expansion of the Internet and its rapid penetration into families have caused many serious problems. Therefore, in order to prevent the spread of the negative consequences of the Internet and also to be aware of its harm in the family, it is necessary to consider ethical guidelines for coping with the inherent damage of the Internet in this social institution. The solutions include: use of targeted and consistent with the rules and ethics of the Internet, ethical monitoring the children who most use the Internet, become threats to moral opportunities and values, respect family privacy and true self, to keep alive the remembrance of Allah and Promoting it in the institution of the family, paying attention to the physical, spiritual and moral health of families, giving importance to real life and promoting the values of the Islamic lifestyle with ethical approaches and behaviors. In this paper, the author attempts to explain the strategies in an applied and descriptive-analytical way. The purpose of this study is to promote the ethical values of the family and increase the awareness of families in the use of cyberspace, especially the Internet, in the Islamic society.
  • Majid Amiri, Setareh Musavi Pages 185-207
    This study investigates the role of family in cybercrime damages. The study, according to Islamic teachings, has proposed different ways to eliminate these injuries. A descriptive, survey method has been used to collect data. The tool of this research is a researcher-made questionnaire, which experts and some experienced professors have assessed its formal and content validity. The statistical population of the study includes all religious and Arabic teachers, counselors and educators in the four educational district of Isfahan, who worked in the academic year of 1995-94. Based on the sample size formula, 85 of them were randomly selected to complete the questionnaire. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used which was calculated to be 0.92 and analyzed by SPSS-19 software in two levels of descriptive and inferential statistics. The findings of the research show that the damage caused by all the harmful factors is higher than the average level.
    Keywords: Family, Pathology, Education, Teenager, Community, Cyberspace
  • Freshteh Haj Muhammadi, Samira Haj Muhammadi Pages 209-224
    This paper seeks to highlight some of the moral impacts of using cyberspace on marital links and family relationships. To this end, the ethical effects of cyberspace were firstly explained through library and descriptive-analytic methods, and then its consequences on marital relationships and children in the family were investigated. The findings showed that there are some disadvantages as well as the benefits of cyberspace. Not having enough knowledge about cyberspace can cause a lot of moral harm to the family and the relationships of its members. Studies have shown that there is a relationship between the use of cyberspace and the damage to family values; so that cyberspace has changed the language, behavior, and ethics of the new generation. The greater the use of virtual networks in the family, the lower the family interaction, and the social capital of the family bonding decreases. Today, with the advent of new information and communication technologies in cyberspace and real life, private privacy is morally in danger. The results of the research showed that this threat could lead to irreparable damage to different aspects of the family system. Some of these injuries include: weakening the role of the family as a reference, reducing the relationship of parents with children, unreliability of couples to each other, lying, increasing the emotional and emotional distance between couples and family members, increasing divorce and ethics, promoting virtual love, Without paying attention to responsibilities, undermining moral values, increasing illegal communications and
    Keywords: cyberspace, ethics, family values, marital relations, privacy